Economia Olteniei – în atenţia lumii – The World Focuses on Oltenia’s Economy

Ediţia a doua a Forumului Economic Regional Oltenia a adus la Craiova ambasadori şi alţi diplomaţi interesaţi să afle oportunităţile de afaceri din această regiune a ţării. La dezbaterile pe secţiuni au fost prezentate informaţii noi, folositoare pentru agricultori şi pentru cei care sunt interesaţi de fonduri europene.

Zece ambasadori, ministrul economiei, Varujan Vosganian, reprezentanţi ai administraţiei locale din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, antreprenori privaţi din Oltenia, reprezentanţi ai mediului academic şi mulţi alţi invitaţi au participat, ieri, la ediţia a doua a Forumului Economic Regional Oltenia (FERO). În prima parte a zilei au avut loc dezbaterile în plen, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, în prezenţa unui auditoriu numeros. Lucrările au fost deschise de organizatorul FERO, antreprenorul craiovean Constantin Popeci, care le-a transmis celor prezenţi că „trebuie să ştim să facem marketing, să ştim să ne promovăm capacităţile economice din Oltenia“. Fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, copreşedinte al FERO, a menţionat că ideea realizării unui astfel de eveniment la Craiova a fost aceea „de a repune Oltenia pe harta economică a României“. Rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, le-a transmis organizatorilor Forumului mulţumiri pentru efortul făcut de a organiza Forumul la Craiova, în plină criză economică, adăugând către mediul de afaceri prezent în sală că „datorită dumneavoastră suntem pe linia de plutire“. Scopul central al FERO este acela ca ambasadorii diverselor state să afle oportunităţile de afaceri din Oltenia şi să le transmită mai departe investitorilor din ţările pe care le reprezintă.
Vicepreşedinţii consiliilor judeţene din fiecare judeţ al Olteniei au prezentat fiecare judeţ din punct de vedere economic. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a precizat că „există semnale puternice de la investitori mari din lume, care vor să vină în Dolj“, fără a nominaliza vreo companie. Iovan a evidenţiat Aeroportul din Craiova, care introduce curse low-cost către Milano, iar din toamnă, către Londra, dar şi podul Calafat-Vidin şi viitoarea autostradă Craiova-Piteşti. Vicepreşedintele CJ Gorj, Ciprian Florescu, a enumerat principalele companii puternice din judeţ, plus companiile energetice datorită cărora „Gorjul a devenit inima energetică a României“. El a mizat pe cea mai importantă resursă a judeţului: resursele umane. „Când domnul preşedinte al CJ Gorj, Ion Căinoiu, a fost întrebat de redactorul revistei Oltenia Business care este atuul din punct de vedere economic al judeţului, dânsul a răspuns clar: resursa umană“, a spus Ciprian Florescu. Reprezentanţii CJ Olt şi Vâlcea au prezentat companiile cele mai reprezentative din respectivele judeţe, precum şi oportunităţile investiţionale, potenţialul agricol, turistic şi industrial din judeţele respective.

Firmele cer ca guvernul să consulte mediul de afaceri

Reprezentantul Pricewaterhouse Coopers România (PwC), Ionuţ Simion, a explicat auditoriului, din studiile efectuate de companie, ce solicitări are mediul de afaceri la adresa guvernanţilor. Firmele vor următoarele: cerinţele administrative să fie mai puţine, regimul fiscal să fie permisiv, respectiv sprijin financiar pentru companii. În ceea ce priveşte IMM-urile, din studiile PwC reiese că primele trei cele mai importante dificultăţi ale întreprinderilor mici şi mijlocii sunt: reducerea cererii interne, birocraţia şi fiscalitatea excesivă. Dar „problema cea mai mare a companiilor este aceea că aceste măsuri fiscale sunt luate fără a fi consultat mediul de afaceri. Măsurile fiscale şi politicile publice trebuie să ţină cont de dorinţele mediului de afaceri, să se ia doar cu consultarea mediului de afaceri, pentru ca aceste măsuri să fie de durată“, a spus Ionuţ Simion, reprezentantul PricewaterhouseCoopers România.

Ministrul economiei vrea eliminarea ştampilelor din România

Prezent la FERO, ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi-a început pledoaria anunţând auditoriul că el s-a născut la Craiova şi a locuit pe lângă Madona Dudu. Oficialul român a ridicat o problemă stringentă pentru România: eliminarea ştampilelor, la fel ca în Occident. „Închideţi ochii şi imaginaţi-vă o Românie fără ştampile. România trebuie să nu mai aibă ştampile. Dispariţia ştampilelor va fi modul nostru de a o rupe cu trecutul! Ştampila este robia noastră în faţa birocraţiei“, a spus ministrul, adăugând că în proiectul strategiei de reindustrializare a României este prevăzută şi o secţiune prin care se propune eliminarea ştampilei din România. Vosganian a arătat la FERO că resursele băneşti trebuie să fie abia pe locul cinci în preocupările manageriale ale antreprenorilor privaţi, în timp ce pe primele locuri trebuie să stea: informaţia, comunicarea, managementul, timpul şi abia pe locul cinci – banii.

Vizită la fabrica Ford

Firmele lui Constantin Popeci le-au pus la dispoziţie ambasadorilor maşini Land Rover şi Mercedes pentru a se deplasa pe parcursul Forumului. Diplomaţii străini care au participat la FERO au vizitat producătorul auto Ford România. Ambasadorii au fost însoţiţi în uzina care produce în prezent modelul Ford B-Max şi motorul EcoBoost de 1.0 litru şi de ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Proiect de reindustrializare

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat că până în luna septembrie a acestui an se va definitiva o strategie de reindustrializare a României. „Am identificat 23 de industrii distincte în România şi vom discuta cu 600 de oameni de afaceri din România. Marţi au fost discuţii cu cei din industria textilă, miercuri cu cei din industria farmaceutică, iar ieri cu cei din industria mobilei“, a mai spus reprezentantul guvernului.